Početna          O čemu se radi ?        Kako se uključiti ?         Završeni projekti       U izradi      Ponuđeni projekti
   
 


 

PET AMBALAŽA

Primjena Pravilnika o ambalažnom otpadu prema mišljenju građana Zagreba

 

Škola:     II gimnazija, Zagreb

Učenici: Diana Baus, Damjan Dorocić, Matej Radić, Lana Dragičević,

    Denis Meczner          

Nastavnik – mentor: Željka Jakubec, prof.

Mentor: doc. dr.sc.Sanja Faivre, Geografski odsjek, PMF

 

UVOD

Staklena ambalaža više je od tisuću godina bila odlično rješenje za čuvanje tekućina. Međutim, moderno doba zahtijeva jeftiniju ambalažu, koja se lako transportira i većeg je volumena. To je dovelo do razvoja plastične, posebno PET ambalaže. PET boce prilagođene su današnjem načinu života. Svoju popularnost temelje na izvrsnoj prozirnosti, sposobnosti održavanja svježine (posebno gaziranih pića), maloj težini i nelomljivosti. Stoga ne čudi velika popularnost uporabe ovog oblika plastike u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Zamislite nogometno igralište i na njemu zgradu visoku oko 120 metara. To je volumen koji zauzima PET ambalaža koja se godišnje upotrijebi u Hrvatskoj!

 

CILJ ISTRAŽIVANJA

Svaki proizvod, bio on od drva, stakla, papira, plastike ili metala, utječe na okoliš. Taj se utjecaj očituje tijekom proizvodnje sirovina, izrade proizvoda, njegove uporabe pa sve do njegova konačnog zbrinjavanja (Rujnić-Sokele, 2006.). Gospodarenje otpadom prioritetno je pitanje u zaštiti okoliša Hrvatske. Cilj ovog istraživanja je ustanoviti razliku u zbrinjavanju PET ambalaže grada Zagreba prije i poslije uvođenja Pravilnika o ambalažnom otpadu. Jedan od ciljeva je ispitati i  ekološku osviještenost građana.

 

METODE ISTRAŽIVANJA

Podaci korišteni u ovom projektu, prikupljeni su iz stručnih časopisa, knjiga, s Interneta i drugih izvora. Od velike pomoći bili su nam podaci koje smo dobili putem ankete građana i u intervjuu s gospodinom Deanom Mirkovićem, rukovoditeljem i organizatorom reciklažnog dvorišta Jakuševec. Prikupljeni podaci analizirani su primjenom računala.

 


 


 

 

 

   Obrazac za upit     Odgovori na pitanja     S druge strane žice    Geografija i geografi     Popularna geografija

SITE DESIGN : Mario Dakić