Početna          O čemu se radi ?        Kako se uključiti ?         Završeni projekti       U izradi      Ponuđeni projekti
   
 


 

Put nafte u Hrvatskoj

 

Škola: II gimnazija, Zagreb

Učenici: Doroteja Bakšaj, Nika Hutinec, Brigitta Krklec, Martin Lauder, Dea Mačešić,

Gabrijela Martić, Maja Meczner, Dino Mokos, Petra Sedinić, Petra Škokić, Tihana

Škrnjug, Ana Šunić.

Nastavnik – mentor: Željka Jakubec, prof.

Studenti GO PMF-a: Marta Dević, Maja Kolaković Matijaško i Valentina Tomac

Mentor: dr.sc. Sanja Faivre, izv. prof.

UVOD

Nafta je osobit mineral, prilično zagonetna postanka, složena sastava i još složenije strukturne građe. Ona je dragocjena industrijska sirovina, značajan izvor energije i važno pogonsko gorivo. Njezino je gospodarsko i strateško značenje veliko. Bez nafte, život čovjeka bi u najkraće vrijeme poprimio sasvim drugačije oblike ili bi jednostavno stao. Ušutjele bi tvorničke sirene, zamrli snažni strojevi. Promet na kopnu, u moru ili zraku više ne bi bio moguć jer mu je nafta osnovno pogonsko gorivo. Njezina maziva nisu potrebna samo lokomotivama i traktorima, već i preciznim malim švicarskim satovima. Nafte ima čak i u šarenim bojama kojima se divimo na pitoresknim slikama, u tankim nitima čvrstog najlona, u brojnim kozmetičkim pripravcima za njegu i uljepšavanje. Ukratko, nafta i njezine prerađevine nalaze se svuda (Blašković, 1959). Možete li zamisliti život bez nje?

 

CILJ ISTRAŽIVANJA

Probali smo zamisliti život bez nafte. Počeli smo s nabrajanjima svega onog što bi stalo ili nestalo zbog njezine nestašice i iznenadili se! Život kakav poznajemo i koji nam je drag, nestao bi „brzinom svjetlosti“. Svima nam je istog trenutka palo na pamet isto pitanje: Ima li Hrvatska ležišta nafte ili barem njezine zalihe? Sigurno ima, mora imati, a što ako nema? S obzirom da nitko od nas nije raspolagao nekim pouzdanim podacima krenulo je još jedno naše istraživanje, ovog puta nafte u Hrvatskoj. Saznali smo: kako nastaje ta važna sirovina i koja su njezina svojstva; gdje su u Hrvatskoj ležišta nafte i na koji način se vrši eksploatacija; od kuda i na koji način Hrvatska uvozi naftu, te kako se ona i njezini derivati dalje distribuiraju. Ispitali smo ekološku osviještenost građana te istražili kako žive građani koji se na neki način nalaze na njezinom putu.

 

METODE ISTRAŽIVANJA

Podaci korišteni u ovom projektu, prikupljeni su iz stručnih časopisa, knjiga, s Interneta i drugih izvora. Od velike pomoći bili su nam podaci koje smo dobili  tijekom stručnog vodstva:      

-u RN Sisak, od Đorđa Relića, dipl.ing. i inženjera sigurnosti iz Sinaco d.o.o 

-na Terminalu Omišalj, od Mladena Mahulje,dipl.ing. i voditelja odjela transporta.

Anketiranjem stanovništva gradova Omišalja i Siska dobili smo uvid u poznavanje gospodarskog značenja nafte i njezinih derivata ali i ekološke osviještenosti ispitanih. Prikupljeni podaci analizirani su primjenom računala.

  

SADRŽAJ:
  Fizička i kemijska svojstva nafte
  Postanak nafte i prva bušenja
  Ležišta nafte u Hrvatskoj i njihova eksploatacija
  Jadranski naftovod JANAF i terminal Omišalj
  Anketiranje stanovnika Omišlja
  Rafinerije nafte
  Anketiranje stanovnika grada Siska
  Zaključak, zahvale te literatura i izvori

Objavljeno 13. srpnja 2010. g.


 

 

 

   Obrazac za upit     Odgovori na pitanja     S druge strane žice    Geografija i geografi     Popularna geografija

SITE DESIGN : Mario Dakić